~ Terapihund ~

wellbeeing logga 500

Att använda hund som hjälpmedel i samtalsterapi?

Forskning visar att de allra flesta människor mår bra av att umgås med djur. Hjärtfrekvens, blodtryck och fingertoppstemperatur hos tex äldre människor , som fått besök av en utbildad terapi-/vårdhund, förbättras kraftigt. Andra studier har visat hur möte med hund (ska ”hundmys”) frisätter oxytocin i hjärnan (kroppens eget ”må bra-hormon” ) – i samma mängd som när en nyförlöst mamma ammar sitt barn. Oxytocinet pressar i sin tur ner kroppens nivåer av stresshormonet kortisol och gör att man mår bättre & blir mer mottaglig för behandling Länk till forskningsrapport.

Du kan självklart själv mysa lite extra med hundar men för att använda en hund i samtalsterapi krävs utbildning av både hund och terapeut.  

Att utbilda sig & sin hund till certifierad terapihund är inte helt enkelt. För att ens bli antagen till utbildningen, som arrangeras av Hundens Hus i Sundsvall , måste hunden (och ägaren) genomgå ett lämplighetstest. En terapihund måste vara tillgänglig, glad, positiv och miljöstabil. Efter antagning följer därefter ca 1 års utbildning , praktik ute i vården eller på skolor, och till sist ett omfattande slutprov.